Un hotel în Cluj plin de istorie

Hotel in Cluj 1Un hotel în Cluj plin de istorie

Hotelul Transilvania este un hotel în Cluj, clasificat la 3 stele, cu o poziție ultracentrală, situat în ”buricul târgului”, găzduit de o clădire încă din sec. al XVI-lea, își așteaptă oaspeții cu o ospitalitate desăvârșită.
Istoria îndelungată a hotelului ne duce înapoi în timp până în evul mediu, când în locul acestui hotel funcționa un han, care găzduia oaspeții ce tranzitau orașul. Cu timpul s-a transformat în hotel, care a reușit să-și mențină funcția de caza oaspeți de-a lungul anilor până astazi. Potrivit istoricilor clujeni, acest hotel în Cluj este considerat cel mai vechi hotel atestat documentar, care a devenit un adevărat relicvă vie a orașului și a propriei istorie și legende.
Hotelul Transilvania este amplasat pe strada Regele Ferdinand, strada cea mai veche din Cluj-Napoca după istorici, o stradă cunoscut sub numele “strada hotelurilor”. Clădirea acestui hotel în Cluj a fost acreditată documentar, din 1362. Hotelul Transilvania este considerat și cel mai vechi edil în Cluj. Structura clădirii nu s-a schimbat de-a lungul anilor, are o curte interioară, unde cândva se afla și o fântână. Clădirea și astăzi seamănă cu un han, ce și-a păstrat farmecul medieval, locul unde s-a născut ospitalitatea în orașul Cluj-Napoca.

Un hotel de pe această strada l-a inspirat pe scriitorul irlandez, Bram Stoker în celebrul roman al său “Dracula”, unde eroul principal își petrece prima noapte în Transilvania în ”Hotelul Royale”. După istorici, acest hotel era defapt Hotelul transilvania, care în acele vremuri purta numele ”Hotelul Regina Angliei”. De-a lungul anilor acest hotel purta mai multe denumiri. Prima sa denumire funcționând ca hotel în sec. al XIX-lea era ”Hotelul Regina Angliei”, o denumire mai rar cunoscut. După aceasta denumirea s-a schimbat în “Transilvania”, urmând ca apoi să poartă numele “Vlădeasa”. Din anul 2006 și-a revenit la denumirea “Hotel Transilvania” pe care o poartă cu mândrie și astăzi.